Pirmasis šviežios kavos puodelis kosmose
Ta proga, Samantha užsidėjo Star Trek tematikos marškinėlius ir pasidalino autoportretu Twitter elektroninėje platformoje.
Pagaminti šviežios kavos puodelį gal ir atrodo kaip nelabai sudėtinga užduotis. Pirmiausia, norint tai igyvendinti, reikia užkaitinti vandenį iki 94 laipsnių pagal Celcijų. Tada specialaus prietaiso pagalba vanduo turi nukeliauti, didelio spaudimo dėka, per sumaltos kavos pupeles. Kai kavinės darbuotojas gamina kavą jis/ji žino, kad žemės gravitacijos dėka vanduo nusileis į puodelio dugną. Tuo tarpu kosminėje erdvėje, kur yra nulinė gravitacija, vanduo keliautų į bet kurią pusę ir galėtu sužeisti kosmonautus bei svarbią techninę įrangą.
Pirmadienį Space Dragon X raketa atgabeno Espresso aparatą specialiai pritaikytą gaminti kavą kosmose. 20kg sveriantis aparatas naudoja sudėtingą kapsulių sistemą, kuri leidžia pagaminti šviežią kavą, kosminėje stotyje. Kai kava yra galutinai paruošta, ji yra supilama į mažą maišelį. Kosminės stoties gyventojai gali mėgautis kavos skoniu panašiai, kaip mes geriame limonadą - per šiaudelį.
Aparatas taip pat gali būti naudojamas gaminti arbatą ar sriubas ar bet kokius kitus karštus gėrimus. Vienintelio gėrimo kurio jis negali pagaminti yra cappuccino. Norint pagamintį šį karštą gėrimą reikalingos karšto pieno putos. Deja mokslininkams dar nepavyko atrasti metodų, kaip tai būtų galima tai igyvendinti.
Nulinės gravitacijos kavos mašina buvo pagaminta dėka dviejų kompanijų: Argotec Engineering ir Lavazza Coffee. Turine (Italija) įsikūrusi bendrovė nusprendė dirbti ties šiuo projektu, kai 2012 Italų kilmės kosmonautas Luca Parmitano pasiskundė, kad kosmose nėra kavos. Neveltui NASA mokslininkai vadina šį sudėtingą prietaisą "namus primenantis skonis".
Šaltinis: www.dogonews.com
Post a Comment